We kijken meer bepaald naar waar moeilijkheden in het opgroeien van jongeren vandaan kunnen komen en waar sterktes aan toe te schrijven zijn. Hierbij wordt de rol van individuele genetische eigenschappen en van gezinsfactoren, evenals het samenspel tussen beide bestudeerd. Deze studie bouwt voor een groot deel verder op eerder onderzoek bij adoptiekinderen en adoptieouders. Net zoals dit onderzoek kijken we naar zowel karakteristieken van het kind, als van beide ouders én de wisselwerking tussen deze factoren. We focussen niet alleen op kwetsbaarheid, maar ook op beschermende factoren die ouders en kinderen veerkracht bieden.
De theoretisch achtergrond van deze studie heeft twee belangrijke peilers:
De resultaten van dit onderzoek beloven nieuwe inzichten te bieden in het samenspel tussen genetische factoren en omgevingsfactoren bij de ontwikkeling van gezinnen en adolescenten. Ze beogen ook een bijdrage te leveren tot belangrijke maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken rond opvoeding en inzichten aan te reiken die helpen bij de vroegdetectie van risicofactoren in de ontwikkeling van adolescenten. Het formuleren van concrete richtlijnen om preventie en interventie in de praktijk te ondersteunen, behoort dan ook tot de cruciale einddoelen van dit onderzoek.
We richten het onderzoek op ouders en hun adolescenten met een leeftijd tussen 12 en 18 jaar. Concreet betekent dit dat de volgende gezinnen in aanmerking komen:
- Adolescenten en hun biologische ouders
- Geadopteerde adolescenten (in de context van een internationale adoptie) die voor de leeftijd van 1 jaar in het adoptiegezin toekwamen
Ouders en adolescenten die in aanmerking komen en geïnteresseerd zijn om deel te nemen, krijgen voor ze overgaan tot deelname eerst meer uitleg over het onderzoek. Deelname is anoniem en gebeurt enkel na vrijwillige toestemming van elk gezinslid betrokken bij de studie. Gezinnen die deelnemen worden vervolgens gecontacteerd door een medewerker die met hen het verdere verloop van het onderzoek zal bespreken. De GiGA-studie maakt gebruik van zowel vragenlijsten, als een niet-invasieve genetische bepaling, namelijk via een speekstelstaal. We kunnen hierbij rekenen op een team van klinische professionals en onderzoeksmedewerkers van de Universiteiten Gent en de KU Leuven. Gedurende het hele onderzoek krijgt u van dit team een persoonlijke ondersteuning. Ook na het onderzoek staan wij nog steeds klaar voor uw vragen en bedenkingen.
U kan hier contact met ons opnemen.
Contactformulier